Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. .

 

Ο Αν. Υπουργός ΠΕ.Κ.Α και Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης, ανταποκρινόμενος σε παλλαϊκό αίτημα των κατοίκων της Λήμνου, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, εκθέτει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την διασύνδεση των Νοσοκομείων Λήμνου και Μυτιλήνης και ζητά την επανεξέταση του όλου ζητήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει ότι η μεγάλη θαλάσσια απόσταση που χωρίζει τα δύο νησιά και η έλλειψη επαρκούς συγκοινωνίας μεταξύ τους, ουσιαστικά ακυρώνει κάθε όφελος, τόσο οικονομικό όσο και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, που θα μπορούσε να προκύψει από την διασύνδεση των Νοσοκομείων. Στον έναν περίπου χρόνο που λειτούργησε η νέα διοικητική δομή, εκτός ίσως των προμηθειών, σε όλα τα υπόλοιπα, τα δύο νοσοκομεία ουσιαστικά λειτούργησαν αυτοτελώς, και καταλήγει ο κ. Σηφουνάκης στην πρότασή του για επαναξιολόγηση του θέματος, το οποίο πέραν των άλλων συντηρεί και ανούσιο τοπικισμό, που τροφοδοτεί και πολιτική εκμετάλλευση στην τοπική κοινωνία της Λήμνου. Προς πληρέστερη ενημέρωση, επισυνάπτεται συνημμένα αντίγραφο της επιστολής.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Αγαπητέ Υπουργέ,

Με την συμπλήρωση ενός περίπου έτους από την κατάργηση του αυτόνομου οργανισμού του Γ.Ν – Κ.Υ Λήμνου, η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να στέκεται απέναντι στην ρύθμιση που επιβλήθηκε, κυρίως για λόγους περιστολής λειτουργικών δαπανών. Επιτρέψτε μου, τηλεγραφικά, να σας ενημερώσω, αφού συγκέντρωσα και ο ίδιος τη δέουσα πληροφόρηση, για το πώς λειτουργεί σήμερα στη πράξη η «διασύνδεσης» αυτή των νοσοκομείων του νομού Λέσβου, της Μυτιλήνης (κεντρικό) και της Λήμνου (περιφερειακό): -- Στο «κεντρικό» διοικητικό συμβούλιο (Μυτιλήνη) συμμετέχει ως αντιπρόεδρος ο διοικητής του «περιφερειακού», ο οποίος παράλληλα εξακολουθεί να προεδρεύει στο Δ.Σ. της Λήμνου. Δηλαδή εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό διοικητική αυτοτέλεια. -- Λόγω της ιδιαιτερότητας (νησιωτική περιοχή με κακή συγκοινωνιακή πρόσβαση) η διασύνδεση δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, ούτε οι υποδομές του μεγάλου Νοσοκομείου (Μυτιλήνης) μπόρεσαν να αξιοποιηθούν από το υποδεέστερο (Λήμνου). Για παράδειγμα αναφέρω πως η μεγάλη απόσταση μεταξύ των νοσοκομείων, η χωριστή νησιωτική οντότητα και η έλλειψη επαρκούς συγκοινωνίας δεν επιτρέπει στο «μικρό» να αξιοποιήσει (για μείωση κόστους) τα εργαστήρια του «μεγάλου» Νοσοκομείου. -- Η κατανομή των λειτουργικών πόρων εξακολουθεί να γίνεται απ την Κεντρική Υπηρεσία (Αθήνα) βάση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και των προτάσεων των επί μέρους Δ.Σ. των δύο νοσοκομείων. Βέβαια οι προμήθειες γίνονται χωριστά. Συνεπώς: έχω την γνώμη ότι η διασύνδεση των νησιωτικών νοσοκομείων, όπως τουλάχιστον συμβαίνει στη περίπτωση Μυτιλήνης – Λήμνου, ελάχιστα συνέβαλλε στην μείωση του λειτουργικού κόστους και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που ασφαλώς ήταν και το ζητούμενο! Ενδεχομένως στους Νομούς της ηπειρωτικής χώρας, με σχετικά μικρές αποστάσεις μεταξύ των νοσοκομείων που διασυνδέθηκαν, να υπήρξε και εξοικονόμηση πόρων και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα ήθελα λοιπόν, μεταφέροντάς σας το παλλαϊκό αίτημα των πολιτών αλλά και των φορέων της νήσου Λήμνου, να σας παρακαλέσω, να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες σας να επανεξετάσουν το όλο ζήτημα και αφού διαπιστωθεί ότι πράγματι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που σας ανάφερα, να επανέλθει το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου, στο προηγούμενο πλήρως αυτοτελές καθεστώς. Άλλωστε όπως πληροφορήθηκα, η Υπηρεσία αξιολογώντας, ανάλογα με την πρότασή μου, επανέφερε στο προηγούμενο (πριν την πράξη διασύνδεσης) καθεστώς ορισμένα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, όπως αυτά του Καρπενησίου, της Άμφισσας, Φιλιατών κ.α. Τέλος εκτιμώ, ότι η χωρίς ουσιαστική προοπτική μείωσης και νοικοκυρέματος των λειτουργικών δαπανών, επιβολή της διασύνδεσης των δύο νοσοκομείων, μόνο ανούσιους τοπικιστικούς ανταγωνισμούς και έριδες καλλιεργεί, μεταξύ των πολιτών του ίδιου Νομού, που γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Νίκος Σηφουνάκης